Illustrasjon av covid-19

Hva betyr koronasituasjonen for meg som student?

Vi hjelper deg på vei for å finne svar på spørsmålene du lurer på!

Vi skal gjøre vårt ytterste for gi deg den informasjonen du trenger. Nettsiden oppdateres fortløpende om det kommer ny informasjon.

Først og fremst anbefaler vi deg å holde deg oppdatert på og følge myndighetenes råd og anbefalinger. De finner du på helsenorge.no eller fhi.no.

Situasjonen utvikler seg raskt, og det jobbes på spreng for å finne gode svar og løsninger på alt fra praksis og eksamen til å sikre studenters økonomi. Vi jobber, i tett samarbeid med UNIO studentene, for at den økonomiske krisepakken for studenter blir så god som mulig. 

Vår klare oppfordring til deg som student er:

Vær med på dugnaden, den kan redde liv. Svarene vil komme, og i mens vi venter oppfordrer vi dere om å om å ta vare på dere selv, og de rundt dere. Gjør alt du kan  for ikke å bli smitta, eller spre smitte.

Mandag 23. mars kl. 12 avholdte nettavisen Khrono en halvtime direktesendt intervju med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim hvor han svarte på spørsmål fra studenter. Se hva ministeren svarte

Den økonomiske tiltakspakken

26. mars ble det klart hvilke økomomiske tiltak regjeringen vil sette inn for studenter. Den er to-delt:

  • Alle vil få utbetalt resten av vårens studiestøtte samlet den 15 april.
  • De som har hatt botfall av inntekt kan søke Lånekassen om et tilleggslån på inntil 26.000 kroner. Søknadsfristen for dette vil være 15. april.

Vi mener det er helt riktig av regjeringen å legge frem tiltak til studentene nå, men tiltakene må komme som stipend, ikke lån. I morgen sendes dette fra regjeringen til Stortinget som planlegger å vedta den nye krisepakken neste uke. 

Studentorganisasjonene står samlet i kravet om at støtten må komme som stipend og være stor nok. Og vi jobber for og forventer at stortinget nå tar ansvar for studentene og endrer krisepakken. 

14. april ble det også kjent at regjeringen vil vi full lønnskompensasjon også for permiterte studenter i 18 dager. 

Ta vare på hverandre!

Det heiter ikkje: Eg - no lenger. Heretter heiter det: Vi.

Det er nå vi ser de ekte hverdagsheltene. Som bretter opp ermene, tar ansvar og tar vare på hverandre i en vanskelig tid. Vi er sterkest sammen, studenter som lærere.

Du er en del av et større vi. Vi kan alle hjelpe til med å følge myndighetenes råd og strekke oss litt alle sammen. Dette er tiden for finne løsninger og å finne sammen.

Bry dere om hverandre. Dette klarer vi – sammen.

Oppdateringer

  • Siden ble oppdatert 17. mars kl. 17:50: Fra å informere om landsmøtet og andre arrangementer er denne siden for medlemmer. Det er satt opp en ny side for informasjon om hvordan korona-epidemien påvirker våre arrangementer. 
  • Onsdag 18. mars kl. 16:30 ble det lagt inn en oppdatering om at regjeringen endrer reglene for praksis i høyere utdanning. 
  • Torsdag 19. mars kl. 10:34 ble det lagt inn en oppdatering om at regjeringen skal legge fram en midlertidig ordning for studenter som opplever inntektsbortfall.
  • Torsdag 19. mars kl. 10:45 ble det lagt inn en oppdatering om at nettundervisningen blir gjort tilgjengelig. 
  • Mandag 23. mars kl. 12:45 ble det lagt inn oppdatering om utsatt søknadsfrist for studiestøtte og lenke til videointervju av forsknings- og høyere utdanningsministeren. 
  • Torsdag 26. mars kl. 14:21 ble det lagt inn en oppdatering om regjeringens varslede økonomiske tiltakspakke for studenter.